søndag den 22. april 2012

Hjemmelavet smør og kærnemælk

Det i den store bøtte er alm. saltet smør, og i den lille er hvidløgssmør.
Med de priser der efterhånden er kommet på smør, så er det blevet rigtig dyrt at bage. Og så var det at jeg tænkte, det må man da selv kunne lave... Som sagt, så gjort! Om det kan svarer sig økonomisk har jeg ikke regnet efter, men sjovt var det!

Så efter at have søgt rundt på nettet, så fandt jeg ud af at der er en del forskellige måder, på hvordan man kan lave sit eget smør. Da jeg ikke havde havde prøvet det før, tog jeg den sikre måde, med købt piskefløde.

Af 1 liter piskefløde fik jeg 435 g smør og 4 dl kærnemælk.

Du skal bruge:
1 L piskefløde
5 g Læsø salt

Sådan gør du:
Jeg brugte min røremaskine, og det tror jeg helt sikkert er at foretrække, men er sikker på at en håndmixer også kan bruges.

Hæld fløden i skålen, og pisk den med ballonpiskeriset, til ganske alm. flødeskum. Her skiftede jeg så over til at bruge den fleksible K-spade, og så blev jeg ved med at rører, og lige så blev det først til noget der lignede meget grynet smør. Men jeg blev ved med at røre, og lige pludselig samlede smøren sig, og kærnemælken begyndte at trække ud af smøret.

Da massen begyndte at blive helt glat, hældte jeg kærnemælken over i en kande, som blev sat på køl. Den skal helt sikkert bruges til at bage med.

Smøret lod jeg blive i skålen, som nu skulle have vasket det sidste kærnemælk ud af sig. Og det gjorde jeg ved at hælde ca. 2 dl kold vand over, og lade det stå og røre et par minutter, hælde det fra (det gemte jeg ikke), og det gjorde jeg 5 gange, og til sidste var den væske jeg hældte fra næsten helt klar.

Nu kom jeg så saltet ned sammen med smøret, og lod det røre godt ind i smøret. Da jeg ikke havde smagt hjemmelavet smør før, ville jeg ikke krydre det for meget. Men næste gang skal jeg helt sikkert prøve at krydre det med nogle forskellige ting. Og jeg vil også prøve at lave mit eget smør med helt "frisk tappet" mælk. Vi kender nogen som har nogle køer, hvor vi kan få helt frisk og ubehandlet mælk. Så det er det næste projekt!

5 kommentarer:

  1. Spændende med hjemmelavet smør og åbenbart slet ikke så svært.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne

      Nej, det var slet ikke svært at lave.

      Mette

      Slet
    2. Hej Anne

      Har det betydning om fløden har været frosen

      Mogens

      Slet
    3. Hej Mogens

      Jeg ville ikke mene at det har nogen betydning, men har dog ikke selv prøvet med fløde som har været frosset.

      Mette

      Slet
    4. Frossen (optøet self. ;) ) kan sagtens bruges, har jeg oftet gjort. Sur fløde kan ligeledes bruges til smør.
      Mvh Caroline

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...