Chili dyrkning - Sæson 2012

LØRDAG D. 1 SEPTEMPER 2012


Der er sket en del nede i drivhuset siden sidst. Langt de fleste planter har givet rigtig godt, og vi har allerede høstet en del frugter, især de 2 typer cayenne vi har, den alm. røde og Golden cayenne. Vores bhut jolokia og thai chili fra Kenya er dog ikke helt modne endnu, så vi håber at sommeren bliver ved lidt endnu.

Vores alm. røde cayenne
Vores golden cayenne
Vores bhut jolokia
Vores Bell
Vores sød thai chili fra Kenya, som ikke er helt moden - endnu!

TIRSDAG D. 22 MAJ 2012


Så har alle chilierne holdt flyttedag, de er for en god uge siden flyttet fra vindueskarmen og ud i drivhuset. Og der ude er der godt nok sket ting og sager, stort ser alle sammen er vokset en hel del. Der er ved at være blomster på en del af planterne. Vi købte en Golden Cayenne ude i Plantorama, og på den er frugterne allerede ved at blive gyldne (gule).
Udover chilierne er der også 3 forskellige agurker (Baby, Mini og almindelig) og 2 forskellige tomater (Cherry og Cocktail). De planter man kan ane på bordet til højre er solsikker, og de er plantet ud i haven.


SØNDAG D. 15 APRIL 2012


Ja, der sker jo ikke så meget med chilierne i øjeblikket, de venter på varmerevejr - lige som os andre! Alle chilierne er dog kommet ud af mini-drivhuset og over i større potter, de fleste af dem er da også blevet så store, at de har fået behov for en pind at støtte sig til.
Status d. 15 APR 2012: Venter på varmere vejr, så chilierne kan flytte ud i drivhuset!


SØNDAG D. 25 MARTS 2012


Da vores chilier er ved at have en pæn størrelse, så har de kommet over i nogle større potter, så de bedre kan udvikle deres rodnet. Så nu venter vi bare på at de kan komme over i plantesække, når vejret bliver lidt varmere (især om natten), så de kan komme ud i drivhuset. De er også ved at fylde godt i vores vindueskarm i stuen.

TORSDAG D. 23 FEBRUAR 2012


De sidste par dage har jeg ikke helt fået holdt øje med chilierne, så der var sket en del siden jeg sidst kiggede. De var begyndt at spire! Nogen mere end andre, men kunne se at der er "gang" i alle frøene. Så nu er alle frøene/spirene kommet over i hver deres potte, og er sat i vores stuevindue som vender mod syd. Og der er massere af lys og varme. Så nu er det bare at sørge for at de ikke tørre ud, og så eller bare at vente til at vejret bliver til at de kan blive plantet ud i drivhuset. Skal selvfølgelig nok tage nogle billeder undervejs, så i kan se hvor langt de er kommet.



MANDAG D. 13 FEBRUAR 2012


Så er der sat chilier til forspiring, og denne ide med at forspire dem i en flødebolle kasse er tyvstjålet fra Cand.Selv, men da jeg så at Didde havde prøvet denne metode, så blev jeg også nød til at prøve det. Da jeg simpelhen synes at det var da for genialt, og da jeg bor sammen med en der rigtig godt kan lide flødeboller, så var han ikke særlig svær at overtale til at prøve denne metode.

Men det er bare en tom flødebolle kasse, hvor der er lagt en enkel af de små vatrundeller i bunden, og der på er der lagt et chilifrø. Derefter har jeg delt et stykke toiletparpir i lag, så man har et tyndt stykke papir, og det har jeg klippet ud i ca. frimærke størrelse, som jeg har lagt oven på hvert frø, så de ikke tørre ud på oversiden. Kassen har jeg sat på badevægten ude på badeværelset, da det er der vi har et lunest i huset. Så nu er det kun tiden som kan vise hvad der sker, og selvfølgelig holde øje med at vattet ikke tørre ud.

Følgende er sat til spiring:
  • Long slim cayenne - fra Chilihouse.dk
  • Jalapeno - fra Chilihouse.dk
  • Red Cherry Bomb - fra Chilihouse.dk
  • Espelette - fra Chilihouse.dk
  • Snack peber - fra vores egen høst sidste år
  • Snack peber - fra Fru Larsen
  • Bell - fru Fru Larsen
  • Hot Carrot - fra Fru Larsen
  • Santos Flame - fra Fru Larsen
  • Thai - fra Fru Larsen
  • Apache - fra Fru Larsen
  • Jalapeno - fra Fru Larsen



SØNDAG D. 15 JANUAR 2012

Vi har været så heldige at få nogle tørret chilier af en fra Peters arbejde, som har fået dem hjembragt fra Kenya. Det skulle være en sød thai chili, men det må tiden jo vise om det er :)










TIRSDAG D. 03 JANUAR 2012
Så er chili sæsonen 2012 startet hjemme hos os, nogle vil måske mene at det virker tidligt, men vi kan godt lide at være i god tid. Vi vil på denne side løbende lave indlæg om, hvordan det går med årets chili dyrkning.

I år har vi indkøbt 4 nye sorter, som vi ikke har prøvet før. Frøene har vi købt ved Chili House.

Den ene vi har købt er en Jalapenõ, og det er en chili som er rigtig god til at sylte. Hvor de så kan bruges på f.eks. pizza eller i gryderetter. Denne Jalapenõ skulle ligge på 7.000-10.000 på Scoville Scale. Så en medium stærk chili.
Den anden er en Cayenne, og den er rigtig god til at tørre. Det er en lidt stærkere chili, denne skulle ligge på 20.000-30.000 på Scoville Scale.


Og så har vi bestilt en Red Cherry Bomb, og jeg må sige at jeg ikke kender så meget til den, ud over det den skulle være meget dekorativ, med dybrøde frugter med sød frugtagtig smag. Og den skulle være god at bruge frisk i madretter. Den ligger på 2.500-5.000 på Scoville Scale.
Den anden har vi heller ikke prøvet før, den hedder Espelette. Og det skulle være en medium hot chili, den ligger på 4.000 på Scoville Scale.






Derudover har vi nogle frø fra sidste år liggende. Det drejer sig bl.a. om Hot Carrot, som går for at være i kategorien "Very Hot". Den brugte vi i 2011 til bl.a. stærk chili sauce. Og så har vi nogle frø liggende fra snack peber og habanero. Men det er ikke helt til at vide hvordan de bliver i år, da chilier har meget nemt ved at krydsbestøve hinanden. Sidste år havde vi f.eks. en snack peber som var noget stærkere en dem man normalt køber i butikkerne, men det kan jo også være forbi de var frisk plukket :)

Hvis i gerne vil læse en rigtig god artikel om chili og hvor stærke de forskellige de er, så vil jeg helt klart anbefale denne side: Hvor stærk er stærk chili?

Lidt baggrundsviden:
Styrken på chili målen på en skala, der hedder Scoville Scale.
Scoville er en enhed, som bestemmer en capsaicinbaseret smags styrke. Smagssans fremkommer ved brug af krydderier og frugter i familie med chili, f.eks. også cayennepeber, paprika og jalapeños. Styrken i chili er derimod ligesom en smertepåvirkning, så trods tilsætning af meget stærk chili kan man stadig skelne madens fine smagsnuancer.
Scoville-skalaen blev opstillet af Wilbur Scoville i 1912. Den gang blev den defineret ud fra menneskers subjektive smagsløg. I dag bliver den udvidet og forfinet ved hjælp af HPLC-teknikken.
En enkelt dråbe ren capsaicin opløst i 100.000 dråber vand er stærk nok til at give blister på tungen. Ren capsaicin har en værdi på 16 millioner Scoville-enheder - målt i laboratoriet.
Den stærkeste naturlige frugt er en habanero. Den højest målte styrke ved denne frugt er 577.000 Scoville. Styrken afhænger dog af dyrkningsvilkår – en habanero dyrket i Danmark når næppe op over 100.000 Scoville – der er ikke varme og lys nok.
I Assam-regionen i det nordøstlige Indien findes verdens stærkeste chilipeber, Bhut Jolokia. Chilipeberen blev fundet af Paul Bosland, professor ved New Mexico State University. Han fortæller, at navnet på chilien, Bhut Jolokia, kan oversættes med spøgelses-chili.
"Vi er ikke sikre på, hvorfor de kalder den det, men jeg tror, det skyldes, at chilien er så stærk, at du opgiver ånden, når du spiser den," forklarer Poul Bosvelt til AP.
Guinness Rekordbog har anerkendt, at Bhut Jolokia er verdens stærkeste chili. Den måler hele 1.001.304 Scoville enheder.
Dermed er Bhut/Naga Jolokia næsten dobbelt så stærk som Rød Savina, som den overtager førstepladsen fra.
Til sammenligning bliver en gennemsnits-jalapeno-chilipeber målt til omkring 10.000 Scoville enheder.

Eksempler på Scoville-værdier:
  • Krydderpaprika: 0 til 100 Scoville
  • Jalapenos: 2.500 til 10.000 Scoville
  • Cayennepeber: 30.000 til 50.000 Scoville
  • Habanero: 200.000 til 300.000 Scoville
  • Naga Jolokia: 1.001.304 Scoville
  • Rent capsaicin: 16.000.000 Scoville
Kilde: Wikipedia

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Spændende side, glæder mig til at følge med i din chilidyrkning.
    Jeg kan anbefale dig at læse inde på chilifan.dk, der er også mange garvede der kan svare på spørgsmål og folk man kan bytte frø med.

    Hilsen Didde

    SvarSlet
  2. Hej Didde

    Ja, chilifan.dk er også en rigtig god side, det er en af dem vi tit kigger fordi :)

    Mette

    SvarSlet
  3. Spændende indlæg :)

    Ser ud til du har haft en god chilihøst sidste år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi havde en fin høst sidste år :) Håber på at 2013 bliver endnu bedre :)

      Mette

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...